Pikaspon

Reisverslag november / december 2007

Na een goede vlucht direct door naar Hikkaduwa want er is veel werk te doen. Als eerste wordt het werk, dat de afgelopen maanden is verricht, gecontroleerd en met wat kleine schoonheidsfoutjes, die verholpen zullen worden, goedgekeurd.

Het eerste huis in Ahangama ziet er prima uit en we geven de aannemer een volgende opdracht.

De aannemer in Berillawatta krijgt de opdracht om aan de volgende 39 woningen te beginnen zodat het totaal in mei 2008 op 92 woningen zal staan.

De winkel in het dorp ziet er prima uit en we maken de afspraak met de eigenaar voor een micro krediet om de winkel te vullen. De winkel en de nieuwe Trudo school worden geopend als de heer Aussems in de tweede week is gearriveerd, zodat hij de school zelf kan openen.

Deze reis is vooral gericht om alle voorbereidingen te treffen voor de bouw van ons grote project ”de ambachtschool”. Ik reis samen met Maja en monnik Samitha naar Colombo waar we een afspraak hebben op het Ministerie van Education. De minister en zijn staf staan volledig achter ons plan en doen in de vergadering al diverse toezeggingen t.a.v. de school. Na terugkeer in Baddegama gaan we verschillende locaties bekijken voor de bouw van de school.
De beste optie is een prachtig stuk grond in Baddegama, eigendom van de tempel. Samen met een advocaat en monnik  Gunarathana hebben we een gesprek met het hoofd van de tempel, monnik Rev. Welivitive Siriniwasa Thero. 

Conclusie we leasen de grond van de tempel circa 33000 m² voor de duur van 50 jaar met een optie voor nog eens 50 jaar.  Samen met Thom Aussems en een notaris maken we het leasecontract op.
Na wat overleg komen we tot een akkoord en hebben na de nodige handtekeningen de grond voor de school op naam van Stichting Pikaspon.

De aannemer in Ahangama doet prima werk en we geven hem opdracht voor de bouw van een derde huis.

In tweede week van ons verblijf gaan we naar Halwithigalle en Dammala waar we een afbetaling doen voor de school in Halwithigalle en de door Stichting Pikaspon geheel verbouwde en uitgebreide school in Dammala. De opening met een ceremonie is naar ieders tevredenheid.

De zending van het waterproject met DSM is inmiddels aangekomen vanuit India en de schoonwaterfilters worden verspreidt over onze scholen.

We worden geconfronteerd met een probleem familie in Berillawatta aangaande eigendom van bouwgrond en lossen dit op met een microkrediet voor de grond. De landmeter komt en brengt de grond in kaart voor de nieuwe school. De ceremonie voor de opening van de Trudo school, de microkrediet winkel en de afgebouwde huizen in Berillawatta was door Gunarathana en zijn onderwijzeressen, met het nieuwe orkest, weer prima geregeld en voor Thom Aussems een geweldige belevenis.

In de derde week heb ik met Maja en Thom een bezoek gebracht aan het dorpje Keembe Ela. Hier wonen 40 gezinnen onder zeer slechte omstandigheden in lemen hutten zonder water en elektra. In de nieuwjaarsbijeenkomst van Trudo heeft de Stichting Trudo zich met zijn zakenpartners garant gesteld voor de bouw van 40 woningen, zodat deze mensen ook een beter bestaan krijgen. Dus weer veel werk te doen.

Het Architectenbureau Boonstra van Kruijsbergen uit Eindhoven heeft toegezegd het gehele tekenplan voor de ambachtschool voor hun rekening te nemen. We zijn ons ervan bewust dat de ambachtschool en het internaat met een geraamde kostenpost van ± € 255.000,00 een grote klus wordt. Samen met enkele grote sponsoren, die al toezeggingen hebben gedaan, moet dit lukken. De doelstelling is dat ¾ van de benodigde gelden binnen moeten zijn op 01-01-2009 zodat we zeker weten dat we het project ook goed kunnen afronden.

Verder hebben we met uw steun tijdens deze reis ook nog diverse kleinere projecten kunnen realiseren waaronder: naaimachines, schoolbenodigdheden, gehandicaptenwerk, naamborden voor de huizen van de sponsors en nog meer.

Het werk dat we doen, kunnen we alleen maar doen met de medewerking van u allen, onze sponsors.
Wij zullen de door u beschikbaar gestelde gelden op een zeer efficiënte manier blijven besteden voor diegenen die het echt nodig hebben. Daarvoor hun en onze hartelijke dank.

Stichting Pikaspon

Pieter van de Laar