Pikaspon

Werkbezoek mei / juni 2007

In mei zijn we weer vertrokken naar Sri Lanka met de nodige financiën bestemd voor de woningen in ons dorp Berlawatta. Stichting Glorieux uit de plaats Zeeland heeft ons uit een erfenis een bedrag gedoneerd. De erven zijn met ons meegereisd en hebben gezien waaraan het geld besteedt werd. Ze waren onder de indruk van het gehele complex en wat er voor de bevolking door Pikaspon gedaan wordt.

Er was in april een container vol met hulpgoederen door Pikaspon verzonden. De goederen bestonden uit rolstoelen, rollators, orthopedische hulpmiddelen en diverse bouwmaterialen o.a. kruiwagens, ladders gedoneerd door verschillende bedrijven. Engelstalige boeken bestemd voor een schoolbibliotheek gedoneerd door Biblionef te Den Haag. Het gewicht van de container bedroeg ruim 7000 kilo. We hebben heel veel moeite gehad om de container in te kunnen klaren en dat houdt ons tegen om nogmaals hulpgoederen, die we krijgen, te versturen. Hoewel de goederen zeer welkom waren.

De school in het dorp is genoemd naar een grote sponsor en heet TRUDO SCHOOL en is samen met de afgebouwde huizen opgeleverd toen wij er waren. Om de school is een muur gebouwd met rasters en verlichting zodat het veilig is voor de kinderen. Op het terrein zijn tevens diverse speeltoestellen geplaatst. De aannemer heeft zich wederom aan de gemaakte afspraken gehouden en de kwaliteit van de school en de huizen was prima te noemen.

We hebben nu opdracht gegeven voor:

  1. het planten van jonge theeplantjes op een bestaande theeplantage. Ook voor een omheining van de plantage wordt gezorgd.
  2. de afbouw van 30 woningen in het dorp
  3. de bouw van een dorpswinkeltje
  4. renovatie en uitbreiding van 2 scholen
    de bouw van een keuken op een school waar men de maaltijd voor de kinderen bereidt
  5. de bouw van een tempeltje met Boeddhabeeld op het terrein van de TRUDO SCHOOL
  6. de bouw van 2 complete woningen in de regio waarin wij werkzaam zijn
  7. de aanschaf van schoolmeubilair o.a. kasten, schoolborden, stoelen

Verder zijn er verschillende kleine projecten door Pikaspon gefinancierd waaronder bedden, matrassen, waterput, veranda’s voor huizen, watertank incl. standaard, sanitaire voorzieningen en nog diverse anderen.

In november 2007 zijn we weer van plan af te reizen naar Sri Lanka voor de oplevering van de gegeven opdrachten en we hopen dat we dan weer voldoende financiën hebben om het huizenproject voort te zetten en de bouw van nog enkele winkeltjes.

Pieter van de Laar.