Pikaspon

Het grootste project van Pikaspon is het bouwen en inrichten van een ambachtschool (VTC) voor 250 leerlingen in Baddegama.

Update 2012

OPENING VOCATIONAL TRAINING SCHOOL TE BADDEGAMA  SRI LANKA OP 20 MAART 2012.

Met enige trots kunnen wij u melden dat na 2½ jaar van hard werken het dan eindelijk zover was: de opening van de ambachtsschool in Baddegama te Sri Lanka.

Het was een feestelijke opening met muziek gemaakt door de kinderen van een door Pikaspon gesponsord kleuterschooltje.

Er waren veel ouders met leerlingen gekomen en na de opening die verricht werd door de Minister van Onderwijs, Pieter (voorzitter) en Paul (penningmeester) werden alle klaslokalen officieel door onze Nederlandse gasten geopend.

Het is een erg mooi complex geworden met een garagepand, 4 praktijklokalen en 4 theorielokalen, een watertoren, multifunctioneel gebouw, stafgebouw en een sanitair gebouw. Ook is er een dokterspost en een praktijkruimte voor een tandarts. Het grootste deel van de infrastructuur is gereed.

  

Kansarme kinderen uit de omgeving van Baddegama in de leeftijd tot 12 jaar, die weinig of geen onderwijs hebben genoten, krijgen nu onderwijs in lezen, schrijven en rekenen en kunnen daarna doorstromen op onze school voor een vakopleiding.

Momenteel zijn de opleidingen loodgieter, auto -  tuktuk - bromfietsmonteur en elektricien gestart. Ook wordt er een cursus Engels en computerlessen gegeven. Zodra we alle materialen voor het leslokaal hebben zullen we ook starten met een opleiding fietsenmaker en bouwopleidingen.

    

Een complete opleiding tot coupeuse gaat binnenkort van start. Op de school geven bekwame leerkrachten les en de school wordt geleid door een deskundige manager. De school wordt momenteel door 150 leerlingen bezocht en zal uitgroeien tot een aantal van 300 leerlingen.

Voor de praktijkvakken hebben we nog veel lesmaterialen nodig. De extra kosten hiervoor bedragen naar schatting € 75.000,00.

Bestuur Pikaspon.

Update 2010

Inmiddels zijn de verzorgende gebouwen van de school allemaal in de afbouwfase. Zoals u op de foto ziet is het merendeel daarvan ook reeds gerealiseerd. De complete bouw van de school is op schema en wij verwachten het gehele complex, inclusief infrastructuur, te kunnen openen begin 2012.

Sample Image

 

Active Image

 

Update november 2009

De bouw verloopt volgens schema. Hieronder een aantal nieuwe foto's met beschrijving. De 1e foto's zijn van de vordering van het multfunctionele gebouw (voorkant en achterkant).

Active Image

Active Image

 

cc

 

 

 

 

 

 

Hieronder een foto van de voortgang van de bouw van het stafgebouw. Hierin worden gevestigd een vergaderruimte, een keukenvoorziening en een dokters- tandartspost.

 

 

Active Image

 

 

Verder werd er een start gemaakt met het garage gebouw en het huis van de conciërge/bewaker. In de garage komt een brug en een smeerput. De totale betegeling wordt gesponsord door de firma Lanka Tiles uit Sri Lanka. Een wereldwijde leverancier van keramische vloertegels. 

 

Active Image

 

 

 

 

 

 

 

Update mei 2009

Inmiddels wordt fase 1 van de bouw volgens de planning afgerond. Het multifunctionele gebouw is bijna klaar (zie de foto). Meer info volgt.

November 2008 

Eind 2008 heeft de feestelijke funderings ceremonie plaatsgevonden waarna met de bouw is gestart. Het streven is om de ambachtschool in 2011 op te leveren.De begroting voor de realisatie van alleen de school is gecalculeerd op   € 260.000,00.  De gelden voor het bouwen van deze school zijn grotendeels toegezegd.

Active Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Active Image

Doelstelling

Pikaspon heeft inmiddels een viertal basisscholen gebouwd en ingericht. Deze scholen bieden aan ongeveer 700 kinderen dagelijks onderwijs. Hiervoor hebben we 22 onderwijzeressen in dienst die van de overheid hun salaris ontvangen. Momenteel is er in de regio geen vervolgopleiding beschikbaar voor de kinderen die van de basisschool komen. De stichting wil hier verandering in brengen door het realiseren van een ambachtschool.Hierdoor krijgt de regio ieder jaar de beschikking over een groot aantal afgestudeerde vakmensen.

Active Image

Projectplanning

Het complex zal vier praktijklokalen gaan bevatten. Lokalen voor o.a. hout- en metaalbewerking, installatie- en electrotechniek, bouw- en landbouwsector. Het vierde gebouw wordt ingericht voor het opleiden van meisjes. Hierbij denken we aan kapsters, lichamelijke verzorging en mode. Verder komen er twee werkplaatsen voor motortechniek een stafgebouw en een multifunctioneel gebouw. Naast het realiseren van genoemde gebouwen wil de stichting in de toekomst woonunits voor leerlingen op het terrein gaan plaatsen. Dit voor leerlingen die niet in de directe omgeving wonen. Wonen en studeren op één plaats. Het terrein biedt hiervoor meer als voldoende ruimte. Hiervoor hebben we nog minimaal € 150.000.00 extra nodig.

Architektenburo Boonstra en van Kruysbergen te Eindhoven heeft, volledig belangenloos, de benodigde tekeningen voor het gehele plan gemaakt. De stichting is hier uiteraard zeer blij mee. Klik hier voor het structuurplan (met dank aan Architektenburo Boonstra en van Kruysbergen).